2.02.2011

Gelukkig Nieuwjaar!

Oorspronkelijk geplaatst op 01-01-2011

Terwijl voor ons Neopaganisten het nieuwe jaar met Samhain begint start het nieuwe kalenderjaar een stukje later, vandaag om precies te zijn. Het nieuwe jaar vieren op 31 December voelt misschien een tikje tegenstrijdig. Jouw geloof vertelt je namelijk dat deze overgang van dagen niets bijzonders is. Daarbij wordt er ook nog eens elk jaar voor biljoenen aan prachtige vervuiling de lucht ingeschoten en raken er mensen gewond of vinden zelfs de dood. Ook worden er eigendommen vernield en dat alles op een dag die eigenlijk een viering zou moeten zijn van nieuwe en betere tijden. Hoe ga je dan om met deze viering als Neopganist?

Hoe om te gaan met het nieuwe jaar
Oud en nieuw is magisch omdat het ons terug brengt naar onze kindertijd. We mogen voor het eerst lang opblijven en we staan tegen het raam geplakt met een glas appelsap met bubbels, rode oogjes en een misselijk gevoel van alle oliebollen.

Neopaganisten vieren het nieuw jaar tijdens Samhain; de cirkel is rond, de wereld heeft vrede en we zetten de eerste stappen in de nieuwe rondgang met elegantie en dankbaarheid. Het is je eigen keuze of je nieuwjaarswensen wilt sturen rond Samhain of ze wilt bewaren tot de mensen klaar zijn ze te ontvangen.
Het nieuwe jaar vieren hoort te gaan over het vooruitblikken naar het nieuwe jaar en de mensen die je in dit nieuwe jaar bij je wilt houden. Als je dit met Samhain en ook op 31 December wilt vieren is dit alleen maar goed.

Het ontdekken van een Neopaganistisch geloof hoeft helemaal niets weg te nemen van de viering op 31 December. Het kan nog steeds net zo magisch en perfect zijn als ooit tevoren. Toch draait een groot deel van het leven als Neopaganist om de band die wij hebben met de natuur en over kritisch kijken hoe de mensheid met haar omgaat. We zullen het moeten toegeven, hoe mooi vuurwerk ook moge zijn, het is erg slecht voor onze planeet.
Waarom steken we vuurwerk af? 

De traditie van vuurwerk afsteken komt uit het China van de 12e eeuw. Toen werd het gebruikt om kwade geesten af te weren in het nieuwe jaar. Het is niet zo raar dat wij als Neopaganisten deze traditie willen emuleren… of dat we gewoon vuurwerk de lucht in willen schieten omdat het mooi en spannend is. Dit doen zonder onze prachtige planeet nog verder leed te berokkening is de uitdaging.

Afsteken Sommig—niet al!—het vuurwerk bevat sporen van zware metalen, zwavel-kool composities en giftige deeltjes. Wel creĆ«ren ze allemaal rook en laten ze papieren afval achter dat moeilijk te recyclen is. Hoewel ik de blog berichten zo veel mogelijk in de derde persoon houd wil ik toch kwijt dat het mij aan het hart gaat om elk jaar al dat vuurwerk de lucht in te zien gaan. Ja, het is prachtig en soms kan ik daat heel erg van genieten maar als ik naar buiten ga en ik de chemische rook terecht kom wordt ik altijd een beetje misselijk—en niet alleen van de geur.

Er zijn manieren om jouw vervuiling te minimaliseren tijdens oud en nieuw. Ja kan, natuurlijk, simpelweg geen vuurwerk afsteken en vrijwillig vuurwerk opruimen op 1 Januari. Veel vuilnismannen en vrouwen zullen je dankbaar zijn. Als alternatief van vuurwerk kan je ook wensballonnen oplaten. Toch zijn deze niet geheel ongevaarlijk. Als je voor deze optie kiest, zorg dan dat de ballon gemaakt is van afbreekbaar materiaal. Er wordt hard gewerkt aan milieuvriendelijk vuurwerk maar dit is moeilijk om te maken en al zeker voor een gelijke prijs als het huidige vuurwerk. Mocht je naar buiten willen om vuurwerk te bekijken, veel steden houden met oud en nieuw een vuurwerk show en die zijn vaak een stuk mooier en groter dan de show van de buurman.

Wees veilig en gelukkig 
Het nieuwe jaar vieren doe je om liefde te delen. Deel het met degene die bij je zijn en neem ene moment om je te realiseren dat de mensen met wie je samen bent of die jou berichten sturen de mensen zijn die jij nodig hebt in jouw leven.

Little Witch magazine is nog jong. In onze paar maanden van leven hebben wij ongeveer 160 individuele bezoekers gehad en iets boven de duizend page views. Wij willen iedere persoon die onze website bekeken heeft, onze magazines gelezen heeft en met ons gepraat heeft op Twitter of per email bedanken. We wensen je het allerbeste toe in 2011 en hopen dat het gezegend is en gevuld met magie. We hopen dat je gezond, blij en vredig bent en als je dat niet bent hopen we dat je dit jaar acceptatie vind en waar mogelijk genezing of herstel.

Blessed be en geniet van wat er gaat komen. Het leven is een avontuur en zou zo beleeft moeten worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten