2.14.2011

Meditatietechnieken

Er zijn vele manieren om te mediteren en niet alles werkt voor elke persoon. In dit blog komen een paar meditatie technieken aan bod die voor ons, van LWM, goed werken.


1. voorwerp meditatie – zittend, ogen open.

Voorwerp meditatie werkt het beste in stilte, in een rustige, verduisterde kamer. Het voorwerp moet genoeg details bevatten om de geest op te richten. Vaak is dit een kaars of kristal. Door op het voorwerp te focussen maak je je hoofd leeg genoeg om een vraag te formuleren en vast te houden. Daarna laat je je geest vrij om te associëren. Wat je ziet, hoort en voelt probeer je te onthouden maar zo min mogelijk te sturen. Na afloop kan je alles opschrijven en er wijs uit proberen te worden zodat je je vraag kan beantwoorden.


2. Visualisatie – liggend op zachte ondergrond of zittend. Liefst in een donkere kamer en zo rustig mogelijk of, wanneer je hoofd hulp nodig heeft, met geluiden (geen muziek) die horen bij de plaats waar je wilt zijn. Ogen dicht.

Visualiseren is een vorm van meditatie, of in ieder geval een oefening om je hersens voor te bereiden op meditatie. Je bouwt in je hoofd een plek op met al je zintuigen en verplaatst je bewustzijn naar die plek. Behalve even weg te zijn kan deze plaats ook dienen als ontmoetingsplek voor jou met Goden, totemdieren of andere spirituele hulp.


3. Oer meditatie – zittend, met lichte schommelbewegingen, voor een kacheltje in een deken en met het geluid van een trommel en/of vuur en (als je wilt) eigen zang of klankvorming. Kaarsen aan voor je maar op een veilige afstand. Ogen dicht.

Deze vorm van meditatie is een sjamanistische favoriet. Bij deze meditatie probeer je je in te leven in de oermensen waar wij uit geëvolueerd zijn. Het werkt het beste bij een echt vuur maar dat is, wanneer je alleen bent, nogal gevaarlijk. Beter werkt het om kaarsen neer te zetten en voor een kacheltje te gaan zitten. Sla een deken om en zak wat onderuit, naar voren, en steun met je ellebogen of onderarmen op je benen. Dit werkt het beste met oordopje en muziek van een trommel en/of een houtvuur. In een groep werkt het heel goed om één iemand op ritmisch op een trommel te laten slaan.

Beeld je nu in dat je bij een houtvuur zit, alleen, in de koelende avondlucht van een Afrikaanse steppe. De trommelgeluiden komen van je stamgenoten in de verte. Neurie of zing losse woorden of klanken die in je opkomen en laat je leiden door de maat. Als je voelt dat je moet bewegen, ga daar dan in mee.

Wanneer je moe bent of het klaar voelt, sluit dan langzaam af en blijf nog even rustig zitten. Deze meditatie is bedoelt om je hoofd even helemaal leeg te maken en je hart uit te storten.


Meditatie is een kunst en helemaal niet makkelijk aan te leren. Een effectieve meditatie duurt niet langer dan tien minuten. Mocht je het lastig vinden om je hoofd bij je meditatie te houden dan kan je proberen een geleide meditatie uit te voeren. Thuis kan dit met een CD waarop een man of vrouw je een verhaal verteld waarin je mee kan gaan. Als het vol is in je hoofd kan dit heel goed werken!

Hoe mediteer jij? Heb je andere manieren dan die hierboven beschreven staan? We zouden het graag horen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten